Tyskland

I kölvattnet av den tyska film (Mephisto) som jag köpte under min korta, men trevliga, shoppingspree med Sebastién i går så har jag än en gång återgått till att kontemplera min kärlek till den tyska filmen. Tyskan har, som språk betraktat, alltid varit vackert i mina ÖRON. Liksom den på många sätt lika "hårda" japanskan så har tyskan (enligt mig) fått utstå på tok för mycket kritik. Få språk innehåller så många subtila skiftningar i fonetiken (till skillnad från de mer lättsamt vackra latinska språken).     

Detta är såklart min åsikt, det ska dessutom tilläggas att jag hyser stor uppskattning inför både franskan och italienskan. Men jag dras samtidigt till tyskans mer svårsmälta nyanser, så långt ifrån de ideal vi matas med.

Varför tar jag då upp språket när jag ska diskutera film? Tyskans teatertradition är så starkt förknippad med röstflexibilitet att språkets karaktär spelar oerhört stor roll i skådespel och dramaturgi. Den som exempelvis sett Klaus Kinski spela vet nog vad jag talar om. Tyskan kan vara oerhört explosiv, dov men också svävande och skör (liksom japanskan). Kontrasterna är så oerhört stora, det är kanske också det som intresserar mig mer än många andra språks melodiska karaktär. Dessutom är den tyska filmen i större utsträckning än någon annan präglad av expressionismen, ett rörelse som jag finner oerhört intressant.


Nedan finns länkar till några absoluta favoriter inom tysk film (Jag tar dock inte med F.W Murnaus Nosferatu, eine Symphonie des Grauens, den är så självklar ;P)

Det första klippet är överjävligt fantastiskt!

http://www.youtube.com/watch?v=K1KO55JBuFE
http://www.youtube.com/watch?v=giSdX58um9E
http://www.youtube.com/watch?v=k_uMj4MToe0Här är en film jag vill se:http://www.youtube.com/watch?v=bHXZO-8wv7s&feature=related

Kommentarer
Postat av: Sébastien

"Vackert i mina ÖGON", hehe... ;-p

2009-09-02 @ 10:49:57
Postat av: Anonym

kolla in denna bloggen --> http://ceciliesjostrand.blogg.se

riktigt bra & jordnära! ♥

2009-09-02 @ 11:28:50
Postat av: Alex

Oj då! Ändrar

2009-09-02 @ 18:20:10
URL: http://dynadin.blogg.se/
Postat av: Johan

Tur att Cecilie tipsar om sin jordnära blogg när det blåser kalla regniga vindar utanför fönstret. Då vet man att man är trygg!Jag har ett kluvet förhållande till tyska. Jag älskar när bandet Rosenstolz sjunger på tyska, men det är nog mest för att de är groteska på många sätt. Jag gillar inte synthmusik på tyska, men jag älskar tysk cabaretmusik! Hm...

2009-09-04 @ 01:18:08
URL: http://kanard.blogg.se/
Postat av: kim

har hemska minnen från tyska-lektioner men det är ganska coolt ändå, vill se nosferatu-filmen hehe

2009-09-04 @ 19:38:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0