^^

Efter stimulerande diskussioner, lite läsning och uppmuntran från Ann-Catrin sitter jag nu och renskriver, strukturerar och omformulerar ALLT jag skrivit från början av manuset.

I ärlighetens namn har texten flutit på bättre sedan jag bestämde mig för att sluta tvivla på mina egna formuleringar.

Anledningen till timmens inlägg är en fråga som riktas mot er läsare (hur många ni nu än är) angående en viktig tradition inom det prosaiska världsarvet: det inledande citatet. Många av de stora romanerna inleds med ett citat som i differentierande utsträckning definierar innehållets karaktär.

Jag har ett par tävlande i sökandet efter det (för min bok) perfekta citatet. Åsikter uppskattas eftersom att jag befinner mig i en period av beslutsångest angående just detta. Citaten är tänkta att skrivas på sidan innan prologen, en text på originalspråk och en på översatt dito. Just nu känns 2, 3 och 4 som de starkaste kandidaterna, om jag inte skulle råka snubbla över fler på annat håll.


...


Herakleitos

Hos Gud är allt skönt och gott och rätt;
men människorna kallar det ena för rätt
och det andra för orätt.

Baltasar Gracián

Ingenting är vårt utom tiden, där den lever
som ej har någon ställning.

Simon Parmet

Melodin är hjärtats språk, rytmen blodets sång,
och harmonin själens spegel.

Edith Södergran

Dikter om kosmos kunna endast vara viskningar.

Jacob Böhme

Wem Zeit wie Ewigkeit, und Ewigkeit wie Zeit,
der ist befreit von allem leiden.

(Den för vilken tid är som evighet och evighet
 -som tid, den är befriad från allt lidande).


Kommentarer
Postat av: adam

ha ha. du har "så" rätt. visst vore det oerhört sorgligt att inte placera in ett perfekt citat under rubriken vid titelsidan? utan att veta vilka djupa tankar som förmedlas i din Roman röstar jag på Ediths citat.

2010-01-24 @ 13:00:43
URL: http://rapportomadam.blogspot.com
Postat av: Alex

Vet du vad... jag valde faktiskt Ediths citat när jag skrev inatt ^^Nu nämner jag visserligen sedan tidigare Edith i prologen, men jag älskar verkligen det citatet. Kort, koncist och passande i sammanhanget.

2010-01-24 @ 14:31:42
URL: http://dynadin.blogg.se/
Postat av: Nina

Jag ville också säga Edith .. men som vanligt är jag för sent. Och eftersom jag har läst det som du har postat i din blogg tycker jag verkligen att den passar bäst. Och den kan tolkas i många riktningar så den kan nästan passa vilken djupare text som helst.

2010-01-24 @ 15:08:43
URL: http://misszombilicious.blogg.se/
Postat av: Alex

Precis Nina!Sedan råkar det också vara så att min titel, "Natträdgården", är en omskrivningen av rymden, den inofficiella titeln på kompositionen som ska figurera i boken samt en throwback till en av bokens stora inspirationskällor: Frances Hodgson Burnett ^^ Edith känns som en passande gestalt att inleda boken med.

2010-01-24 @ 16:09:26
URL: http://dynadin.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0